среда, февруари 28, 2024
News1.mk

Бучковски разрешен од функцијата специјален преговорач со Бугарија

Владата на денешната седница го разреши поранешниот премиер Владо Бучковски од должноста специјален претставник во преговорите помеѓу Македонија и Бугарија, потврдила владината прес-служба за Сител.

Ваквата точка поминала како дел од дневен ред за кадровски прашања, но притоа не се наведени причини за разрешувањето.

Инаку, владата на Зоран Заев на крајот на 2020 година го именуваше Бучковски за специјален претставник во преговорите со Бугарија во време кога се отвори спор меѓу двете земји притоа кон крајот на 2021 владата му го продолжи мандатот како олеснувач на дијалогот меѓу двете земји.

Бучковски повеќе пати патуваше во Бугарија, имаше средби со претседателот и премиерот на таа држава, како и со министри и други влијателни јавни личности и беше гостин на телевизиски канали каде даваше свои мислења и предлози како да се надмине спорот меѓу двете држави.

Тој беше оптимист по изборот на новата Влада во Софија и рече дека ќе се надмине спорот.

извор/фото: агенции