News1.mk

Економијата на Јужна Кореја со најголем раст во последните 11 години

Во 2021 година, економијата на Јужна Кореја расте со најбрзо темпо во последните 11 години. Ова се должи на стабилниот извоз и силната активност во услужниот сектор, соопшти Централната банка на земјата.

Годишниот раст од 4 проценти доаѓа во време на пандемија која ги наруши глобалните синџири на снабдување.

Сепак, Централната банка се обидува да се избори со инфлацијата, која исто така расте веќе 10 години. Растот на економијата ќе и овозможи на Банката дополнително да ги заостри каматните стапки во обид да ја запре инфлацијата. Основната каматна стапка е зголемена три пати од август.

Јужна Кореја има водечки технолошки компании, вклучително и Samsung Electronics, водечки светски производител на паметни телефони чии чипови се користат во широк опсег на уреди.

Нивниот извоз скокна за речиси 10 проценти по невидениот колапс од 1,8 отсто во 2020 година. 

извор/фото: агенции