(ВИДЕО) Д-р. Абазовиќ за NEWS1: Третманите со матични клетки даваат многу добри резултати во лекувањето на КОВИД 19, се надевам дека Македонија за кратко време ќе стане центар за регенеративна медицина – Ohrid1
четврток, февруари 22, 2024
ИздвојувамеИнтервјуа

(ВИДЕО) Д-р. Абазовиќ за NEWS1: Третманите со матични клетки даваат многу добри резултати во лекувањето на КОВИД 19, се надевам дека Македонија за кратко време ќе стане центар за регенеративна медицина

Матичните клетки и терапијата со крвна плазма богата со антитела, во голема мера помагаа во лекување на корона вирусот и кај пациентите кои се во критична состојба. Станува збор за лекување на пациенти кај кои корона вирусот направил голема штета. Ова лекување сеуште е во експериментална фаза, затоа што е лимитирано. Но, со задоволство можам да кажам дека со ова лекување имаме постигнато многу добри резултати со колегите од Хрватска, Словенија и Италија каде се лекувани многу пациенти. Јас искрено се надевам дека овој третман повеќе нема да го користиме за лекување на корона вирусот, но отворивме едно широко поле за лечење на пациенти кои од некоја друга причина доаѓаат во најтешка состојба, вели д-р Џихан Абазовиќ специјалист по регеренативна медицина.