Наш ИзборНаш изборОхрид

Младите поети од Гимназијата ОСУ “Св. Климент Охридски” – Охрид се закитија со високи награди во Ресен

На 4. Детска поетска манифестација „Детски гласови 2023“ – Ресен, одржана на убавиот христијански празник Вера, Надеж, Љубов и мајката Софија, младите поети од Гимназијата ОСУ “Св. Климент Охридски” – Охрид се закитија со високи награди и се дел од збирката поетски творби, а со тоа чувствувајќи се навистина горд како ментор:
????Сара Петкоска, III-3 – Пофалница за прво место со песната „Татковината во срцата, во душите и во мислите“, пехар и ваучер за викенд во Преспа.
????Кјара Лазаревска, IV-1 – Пофалница за млад талент за творење со песната „Овената роза“.
????Наталија Секулоска, IV-1 – Благодарница за учество со песната „Долговековност“.


✍????„Големината е во нашата сила,
со која ја чуваме Татковинава, Македонијо наша мила.“
(Од „Татковината во срцата, во душите и во мислите“ – Сара Петкоска)
✍????„Жалам ангелу мој непреболен,
твоите рози овенаа заедно со твојот живот.“
(Од „Овената роза“ – Kjara Lazarevska)
✍????„Колку ли само поети пробале охридските води
да ги испишат со своите мастила на парче хартија?“
(Од „Долговековност“ – Наталија Секулоска)
????Пред поетското рецитирање имаше прекрасно дружење на поетите и менторите во преубавиот манастир „Свети Наум“ во с. Болно и заедничко искажување на пораката со цветната штафета на мирот.
❤️Жарчињата стихови од детските гласови се визија која тлее кај младите поети кога сонуваат со отворени очи за свет во кој природата буди чувства чисти како солза, а душата им е богата како најголемото азно на цивилизацијата.
????????Честитки за одличната организација
на настанот од Здружение за граѓанска иницијатива во културата „ЖАР ПРЕСПА Ресен“ и секако огромна пофалба за м-р Даринка Веслиевска, за жири-комисијата, за младите водители, за спонзорите и за сите наградени и учесници, ишува во својата ФБ објава Перчо Божиноски.