АктуелноОхрид

Христијан Пендиков се врати во Охрид, утре ќе дава исказ, ќе го опише нападот

Утринава Кристијан Пендиков, кој беше претепан на 19 јануари, утре пред судот треба да даде исказ за случајот за нападот на 19 јануари годинава.

Ова е прво враќање на Пендиков во родниот град по неговото лекување во Софија. Пендиков мора да го опише нападот и причините за нападот. По инцидентот, обвинителството во Охрид соопшти дека делото е сторено поради бугарската етничка припадност на Пендиков.

Пендиков беше секретар на локалното бугарско здружение, кое заедно со сите останати во земјава веќе е затворено. Пред тоа, во неколку наврати имаше пукотници и обиди за вандализам врз клубот.

Кристијан Пендиков неодамна стана бугарски државјанин.

фото: Архива

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ: Бугарско – српската „мека“ војна во Охрид