АктуелноНаш ИзборНаш изборОхрид

ВО ОХРИД ЗА ПАМЕТ МЕСТО НЕМА – Оштетен паметниот споменик на Прличев

Ова сме ние, ова е нашиот град во кој деструкцијата, вандализмот, простотијата и примитивизмот се стил на живеење.
Како станавме вакви ? Па прашајте ги институциите на системот што правеа 30 години, додека се изродија 30 генерации кои имаат само два правци:
Првиот е да се вакви, и вориот е да си заминат од ваквата средина.
Вандализиран и онеспособен за функција Паметниот споменик н виртуелен Прличев во Охрид
Вечерва на 11-ти август, после нецели 48 часа од промоцијата, Паметниот споменик на Виртуелен Прличев кој години го работев со мојот тим и поддршка на Општина Охрид беше вандализиран и онеспособен од функција. Непознати лица го пресекле доводот до електрична енергија, го отстраниле македонското знаме и ги искорнале написите. Се обиделе да ги отворат и металните врати за да стигнат до главниот компјутер, но поради цврстиот материјал и безбедносните брави успеале само искривувања да нанесат на истите.
Случајот беше веднаш пријавен во МВР Охрид, при што екипа направи увид и ќе ја проследи постапката до Јавното Обвинителство. Споменикот е времено надвор од функција, но активно работиме заедно со Општина Охрид на негово рестартирање како и со безбедносните служби за негова заштита од социопатите со кои за жал нашите деца го делат плоштадот, напиша во својата објава на ФБ  Проф. д-р Анис Сефиданис