(ФОТО) Oтворена изложбата ,,Вредности и вредности,, по повод 30 години монетарно осамостојување – Ohrid1
недела, февруари 25, 2024
АктуелноНаш изборНаш ИзборОхрид

(ФОТО) Oтворена изложбата ,,Вредности и вредности,, по повод 30 години монетарно осамостојување

Вчеравечер 07.07 2022 година во Музејот на Народната банка на Република Северна Македонија беше отворена изложбата В/РЕДНОСТИ И ВРЕДНОСТИ, по повод одбележувањето на 30 години од монетарното осамостојување во државата.
Меѓу големото богато културно наследство што е предлошка за дизајнот на македонските банкноти беа изложени и оригинални предмети од збирките на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид : Торзо на божицата Изида, Погребна златна маска, златни обетки, иконата Богородица Епискепсис, сад за евхаристија во форма на гулабица, инфомираат на својата ФБ објава од НУ Завод и Музеј Охрид