АктуелноНаш ИзборНаш изборОхрид

Охрид пред сериозен предизвик, целосно да се дигитализира како туристичка дестинација

Неможноста да се купи онлајн билети за локалните автобуски линии, бродскиот превоз или пак за посета на некои од туристичките локалитети и музеи, е еден од главните проблеми со кои туристите се соочуваат при посетата на Охрид. Многу малку е застапена и можноста за е-плаќање, дигитална рецепција, е-продавници, нешто што во најголемиот дел од европските туристички дестинации веќе успешно се применува.

„Тоа е проблем на туризмот, затоа што туризмот подразбира многу услови. Туризмот не е само сместување, храна и посета на институции од областа на културата, туку туризмот е се она што ние секојдневно го живееме во градот“, вели Цветко Андреески, професор на факултетот за туризам во Охрид.

Андреески вели дека треба да се работи уште многу за да сите тие услуги, гостите можат да ги добиваат.

„Меѓутоа и на квалитетен начин, а од друга страна компаниите од областа на туризмот да имаат бенефит од тие информации, за да добијат конкурентска предност во однос на други дестинации“, додава тој.

А, можности и решенија постојат. Треба само желба и волја да се инвестира во новите и современи трендови.

На дебата која неодамна се одржа на Факултетот за информатичко технологии во Охрид, беше речено дека дигитализацијата на туризмот е процес, и оти проблемите се секаде исти во регионот.

 

Глас на Америка