АктуелноОхрид

(In Memoriam)Почина Љубен Баткоски, долгогодишен директор на Охридско лето

Во 87- та година од животот вчера почина Љубен Баткоски долгогодишен директор на Охридско лето ( 1982- 1996), еден од основачите на Фестивалот и член на тогашниот Совет и комисиите на Фестивалот.

Баткоски ќе остане запишан во фестивалската историја на Охридско лето како човек чиј несомнен интелект е вграден во основањето, развојот и опстојувањето на Фестивалот.

Баткоски за својот придонес во развојот на Фестивалот Охридско лето е одликуван со Орден заслуги за народ со сребрени зраци од Претседателството на СФРЈ  а има добиено и две странски одликувања.

Покрај неговиот придонес во културата и развојот на најголемата музичко-сценска манифестација кај нас, Баткоски бил активен и во целокупниот општествено-политички живот.