(ВИДЕО) Јованоски: 100 дена нова Локална власт, 101 лага и 101 празно ветување дадени на охриѓани – Ohrid1
недела, февруари 25, 2024
АктуелноОхрид

(ВИДЕО) Јованоски: 100 дена нова Локална власт, 101 лага и 101 празно ветување дадени на охриѓани

100 дена нова Локална власт предводена од градоначалникот Кирил Пецаков и ВМРО ДПМНЕ,
но воедно и 101 лага и 101 празно ветување дадени на охриѓани. Граѓаните се во неверување
дека поминаа повеќе од три месеци од мандатот на новиот градоначалник бидејќи на терен
нема ниту траг од ветените проекти, истакна претседателот на ОО СДСМ, Наумче Јованоски Чакар.

Во продолжение ја пренесуваме прес конференцијата во целост:

Прашуваат каде се промените и просперитетот на градот, каде се активностите за Спорт за
сите?
Кога ќе започне спортскиот развој и изградбата на новите мултифункционални спортски
игралишта во Велгошти, во Видобишта и уште на неколку локации?
Што е направено досега за поттикнување на здравствениот туризам како дел од туристичката
понуда на Охрид?
Што направи новата Локална власт за квалитетно и модерно образование?
За зачувување на македонскиот јазик и промоција на културно-историското наследство? За
квалитетни мерки, за инвестиции и напреден технолошки развој?
За буџет креиран од страна на граѓаните согласно нивните конкретни потреби?
Градоначалникот Кирил Пецаков ветуваше борба за секое ново работно место и економски
раст и развој на општеството, а лицата со посебни потреби рече дека ќе се еднакви на пазарот
на трудот. Но, реалноста е сосема поинаква. Во овие 100 дена ништо од ова не е ниту
започнато со реализација, а камо ли реализирано. Ветуваше поттикнување на културата на
припадниците на заедниците и негување на верските обичаи.
Ветуваше ефикасна администрација. Воведување на нов систем каде што ќе има буквално
следење на предмети од самиот влез во архива па се до издавањето на даночното решение
какво и да е. Но, граѓаните сеуште се соочуваат со административни бариери, губење време и
нерви.
Каде се мега проектите за Охрид кои ги ветуваше Пецаков?
– Решавањето на паркинг проблемот преку изградбата на катна гаража за која што
документацијата беше во завршна фаза уште во мандатот на градоначалникот Константин
Георгиески.
– Реконструкцијата на плоштади и изградба на нови улици, велосипедски патеки, зголемување
на зелените површини и почитувањето на препораките на УНЕСКО за зачувување на статусот.
– Изградбата на нов парк со содржини и проширување на зелената зона на потегот од
споменикот на А. Ден Долард до каналот Студенчишта.
-Асфалтирање на улици и краци во градов и приградските населби
– Доизградба на кејот на брегот на езерото
-Реконструкција на двата плоштади
Почитувани, ова се само дел од ветувањата, а како што гледаме празни ветувања на
градоначалникот Кирил Пецаков
Единствениот проект кој го започна во овие 100 дена е реконструкцијата на улицата
Македонски Просветители, проект кој беше целосно завршен и финансиски проектиран од
минатата Локална власт предводена од СДСМ.
Овие 100 дена од мандатот на Пецаков само докажаа дека новата Локална власт нема
капацитет ниту да проектира, ниту пак да реализира нови проекти и просперитет за Охрид.