Наш ИзборНаш изборОхрид

Поставени унифицирани рекламни табли за угостителските и услужните објекти во Стариот дел на Охрид

Унифицирани рекламни табли изработени од дрво и ковано железо се поставени на занаетчиските работилниц, угостителските објекти и останатите субјекти што вршат туристичка и услужна дејност во Стариот дел на Охрид.Рекламните табли се изработени согласно Правилникот и каталогот за стандардизација и визуелна унификација на урбаната опрема што на почетокот на годинава им беше презентиран на сите субјекти од тaiyuk jersey mikrobølgeovn med grill og varmluft miroir terzo custom baseball uniforms brandon aiyuk jersey youth converse blanche et doré miroir terzo plavky chlapec 128nove corsair ddr3 1600 brandon aiyuk shirt táskafül bőr škare za plastične cijevi tp link remote control hängemattengestell preisvergleich cheap jordan 4 уристичката и услужната дејност, а го пропишуваат видот, типот, категориите и карактеристиките на стандардизирана и визуелно унифицирана урбана текстура, урбан мобилијар и утилитарни објекти.

Првично унифицирани табли ќе добијат објектите на просторот пред црквата „Св. Софија“, улиците „Коста Абраш“ и „Цар Самоил“ и плоштадот „Св.Климент Охридски“. Потоа такви табли би требало да бидат поставени и на деловните објекти во чаршијата долж улицата „Св Климент Охридски“, како и плоштадот „Крушевска Република“ со краците што водат кон булевар „Туристичка“ и дел од чаршијата до пресекот со улицата „Гоце Делчев“.

Рекламните табли се изработени согласно Правилникот и каталогот за стандардизација и визуелна унификација на урбаната опрема што на почетокот на годинава им беше презентиран на сите субјекти од туристичката и услужната дејност, а го пропишуваат видот, типот, категориите и карактеристиките на стандардизирана и визуелно унифицирана урбана текстура, урбан мобилијар и утилитарни објекти.

Самиот процес на унифицирање на унифицирањето на урбаната опрема во репрезентативниот дел на Охрид ќе се одвива постепено. Тој предвидува и унифицирање и на тендите пред угостителските објекти, што ќе треба да бидат усогласени по боја и изглед. Согласно финансиките можности, ќе се уредува осветлувањето во стариот дел на градот со стандардизирани и унифицирани канделабри, што треба да ги заменат посточеките што се со слабо осветлување. Потоа е предвидено поставување клупи, канти за отпадоци, отстранување на старите бандери и висечките жици, уредување на запуштените сандачиња од електричната мрежа…

Правилникот и каталогот за стандардизација и визуелна унификација на урбаната опрема на локациите беше усвоен од страна на Советот на Општина Охрид минатата година и е изработен согласно одредбите од Законот за градење, Законот за просторно и урбанистичко планирање, Законот за заштита на културно наследство и Законот за прогласување на Старото градско јадро на Охрид за културно наследство од особено значење.