АктуелноОхрид

Тројца Охриѓани како претседатели на различни бугарски невладините организации бараат средба со Вархеи

Невладините организации на македонските Бугари во РСМ побарале средба со Оливер Вархеи, комесар за соседски прашања и проширување на ЕУ, поради институционалната омраза и систематската дискриминација кон нив, јави БГНЕС.

Во своето писмо нагласуваат дека во нивната татковина нема желба за дијалог со нив од страна на локалната и централната власт.

Агенцијата БГНЕС го објавува целосниот текст на писмото на Бугарите од РСМ.

Почитуван комесар,

Ве молиме дозволете ни да се претставиме!

Ние сме претставници на невладините организации отворено идентификувани како таква бугарска заедница во РСМ. Охрабрени од вашата неодамнешна изјава и подготвеност да не примите, ви пристапуваме со намера и се надеваме дека таквата средба ќе се одржи што е можно поскоро. Секојдневното стигматизирање на нашата бугарска заедница и неможноста да се воспостави дијалог со локалните и националните власти создава предизвици за нашата заедница кои често ги надминуваат нашите индивидуални и колективни можности. Искрено се надеваме дека дијалогот со вас ќе придонесе за намалување на секојдневниот притисок врз нас – граѓаните на РСМ, кои не се плашат, и покрај ризикот од дискриминација и говор на омраза, отворено да го браниме нашето македонско бугарско наследство и идентитет.

Почитуван г. Со нетрпение очекуваме да го добиеме вашиот предлог за состанок.

Со почит,

Петар Колев – Друштво за македонско-бугарско пријателство

Љупчо Георгиевски – Центар за култура „Иван Михаилов“ – Битола

Добре Митрев – Македонско-бугарско пријателство – Скопје

Љупчо Куртелов – Балкански хоризонти – Охрид

Владимир Перев – Коридор 8- Скопје

Томе Блажевски – Цар Борис III – Охрид

Јован Николов – Здружение „Дело“ – Скопје

Елизабета Величкова – Трибина – Прилеп

Маринела Петреска – Друштво за македонско-бугарско пријателство – Битола

Владо Треневски – Интеракција – Охрид

Столе Велков Фондација „Единство“ – Кочани.

 

извор: БГНЕС.