АктуелноОхрид

Охрид – Балканскиот Ерусалим еминентни уредници на реномираниот сајт Conde Nest Traveller, го сметаат за неверојатно место

Кога станува збор за европските патувања, популарните градови како Париз и Рим имаат тенденција да се издигнат на врвот на патувањата на луѓето. Не би се осмелиле да им кажеме на патниците да прескокнат некои од највпечатливите културни и кулинарски центри во светот, но Европа е исполнета со изненадувачки дестинации кои далеку ќе ги надминат вашите очекувања – не само затоа што можеби никогаш не сте ги земале предвид на прво место, објави maskimagazin.faktor.mk.

Секако, Охрид е ставен на листата која ја составија еминентни уредници на реномираниот сајт Conde Nest Traveller и оние кои патуваат ширум светот

Еве што викаат за балканскиот Ерусалим:

„Сите знаеме дека Балканот е дом на некои прекрасни приморски места, но не треба да заборавиме на езерата во регионот. Едно од најстарите и најдлабоки езера во Европа, Охридското Езеро се протега во најголемиот дел низ Северна Македонија и Албанија. Истоимениот град Охрид е совршена основа за одмор покрај езерото што ги комбинира слатководното пливање и сончањето со природата која предизвикува стравопочит (езерото често се нарекува „европски Галапагос“, благодарение на неговата густа биолошка разновидност) и византиска религиозна историја и архитектура.

„По релаксирачко утро покрај водата на плажата Потпеш или Канео, талкајте по пешачката патека и шармантните калдрмани улици на градот заштитен од УНЕСКО. За историски шмек, упатете се до црквата Свети Јован кај карпата во Канео или восхитувајте се на прекрасните глетки од Цар Самуиловата тврдина, пред да го откриете Античкиот македонски театар од Охрид. Срдечната локална кујна е она по што е позната Македонија. Ако имате малку повеќе време, задолжително патување со брод преку езерото до волшебниот манастир Свети Наум“.

А, еве ги и другите градови кои восхитуваат со својата убавина и во чие друштво е и Охрид:

Трондхем, Норвешка
Замора, Шпанија
Трогир, Хрватска
Нарбон, Франција
Рига, Латвија
Берн, Швејцарија

извор: maskimagazin.faktor.mk.