АктуелноОхрид

Лазареска: Нема терор, нема заплашување, нема казни за просветните работници

Отчетно и транспарентно, како пратеничка од владеечкото мнозинство , како претседателка на Комисијата за образование , наука и спорт, како човек кој доаѓа од образованието со гордост споделувам што се’ сме направиле и правиме за образованието во изминативе 5 години власт предводена од СДСМ.
Точно пред 5 години првиот закон кој го донесовме во Собранието беше укинување на екстерното тестирање и укинување на казните за наставниците како последица од екстернотото тестирање.
Со тоа исправивме една ГОЛЕМА НЕПРАВДА која ВМРО ДПМНЕ ја применуваше со години за да СО ЗАПЛАШУВАЊЕ И ТЕРОР ги држи просветните работници под сопствена “контрола”, напиша на својот ФБ профил пратеничката од Охрид од СДСМ Жаклина Лазареска.

Во продолжение ја пренесуваме објавата на Лазареска во целост:

Од пред 5 години веќе нема ЕКСТЕРНО тестирање.
Нема терор, нема заплашување , нема казни за просветните работници.
Има поголеми плати, подобри услови за работа , има можност за професионален развој и негово вреднување.
За нас зборот е ЗБОР!
Вложуваме во квалитетно образование, во нашите млади и нашата иднина!
✅ Го укинавме екстерното тестирање
✅ Ги укинавме казните за наставниците по основ резултати на екстерното тестирање
✅ Донесовме сеопфатна Национална стратегија за образованието 2018-2025
✅ Донесовме нов Закон за високо образование
✅ Донесовме нов Закон за основно образование
✅ Донесовме нов Закон за субвенционирање на музички инструменти за талентирани ученици од музичко уметничките училишта
✅ Воведовме тандем наставници за предметот спорт и физичко воспитание за учениците од одделенска настава
✅ Ги зајакнуваме стручното и воведовме дуално образование
✅ Со законот за формирање Математичко-Информатичка Гимназија од 2020 почна со работа нова Математичко-Информатичка Гимназија во Скопје за работа со талентарани ученици.
✅ Донесовме нов Закон за наставници и стручни соработници во основното и средното образование, во тек е негова измена и дополна во насока на подобрување на социјалниот и кариерниот развој на наставниците и стручните соработници во основното и средното образование кое опозицијата го блокира од неразјаснети причини
✅ Инвестираме во нови објекти, реконструиравме 80 училишта
✅ Поставуваме енергетски ефикасни фасади и еколошки системи за греење во училиштата
✅ Изградивме многу училишни спортски сали
✅ За вкупно 36,3% ( до сега 21,3% + од септември 15% ) ја покачивме платата во основното и средното образование
✅Обезбедивме редовна исплата и поголем број и повисоки ученички и студентски стипендии
✅Обезбедивме месечна исплата од 2400 ден за топол оброк на сите редовни студенти од државните и приватните универзитети
✅Продолжуваме со социјален дијалог со репрезентативниот синдикат за образование и наука
✅ Во услови на пандемија од КОВИД 19 успешно применуваме комбинирана онлајн и настава со физичко присуство на учениците
✅ Во секој нов Буџет ги зголемуваме средствата на Буџетот за образование, блок дотациите и капиталните инвестиции во образованието
✅Децата со попреченост од оваа учебна година имаат образовни асистенти во училиштата.
❤️ За оваа намена издвоивме почетно 54 милиони денари и ангажиравме 500 образовни асистенти за учебата 2021/2022 година.
✅Секој има право да знае, да учи, да се вклучи!
👉 Пристапивме кон реформи во основното образование со отворена ШИРОКА, СЕОПФАТНА , ЈАВНА расправа со сите инволвирани, стручни и компетентни лица и пошироката јавност за новата Национална концепција во основното образование.
🗣Во фаза на реализација на Проект за унапредување на основното образование сме
👉Проектот за унапредување на основното образование е дел од новата четиригодишна Стратегија на Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка за партнерство со земјата за периодот 2019-2023 година.
👉Основната цел на проектот е да ги подобри условите за учење во основното образование во земјата.
👉Вкупната вредност на проектот изнесува 21.5 милиони евра и истиот се имплементира преку Единица за управување со проектот, која веќе функционира во рамките на Министерството за образование и наука.
👉Во имплементацијата на проектот се вклучени и Бирото за развој на образование, Државниот испитен центар, Државниот просветен инспекторат, општините и основните училишта.
👉Проектот ќе влијае на широка група на засегнати страни како што се наставници, ученици, родители, службени лица од локалната самоуправа, ранливи категории.
Влогот во образованието е влог за подобра иднина на државата, на општеството!
Продолжуваме!

извор: ФБ Жаклина Лазареска

фото: ФБ Жаклина Лазареска