АктуелноОхрид

(ВИДЕО) Штрајкот на СОНК ставен во мирување

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков денеска на прес конференција посочи дека штрајкот е ставен во мирување.

Како што вели тој, денеска Советот на СОНК расправал во врска со добиеното известување од Министерството за образование и наука, по што се консултирале со правници во врска со мирно решавање на споровите.

„Советот на СОНК и СОНК се легалисти и се за почитување на законите, од таа причина дел од одредбите водат кон тоа дека додека траат периодот на помирување и решавање на спорот меѓу двата спротиставени таботи, доколку се работи за штрајк истиот оди во мирување“, истакна Неделков.

Тој додаде дека ако нема решение, штрајкот повторно ќе стане активен.