АктуелноОхрид

СОНК – Во градинките во Охрид децата ги згрижува технички персонал

Регионалниот одбор на СОНК за Охрид и Дебрца, Катерина Крстеска денеска информира дека во охридските градинки децата се згрижуваат од технички персонал, без соодветна лиценца.

Синдикатот на вработените во образованието од понеделник штрајкува барајќи усогласување на платите со минималната плата, која од мартовската плата, изнесува 18 илјади денари.

Крстеска ги повика инспекторите од Министерството за труд и социјална политика да влезат во градинка, да видат кој ги згрижува децата, дали тие лица имаат соодветно образование, согласно Законот за детска заштита, дали имаат лиценци и дали се соодветни во време од штрајк да згрижуваат деца.

Ирина Милеска, која е директорка на охридската градинка „Јасна Ристеска“ потврди дека технички персонал помагал при згрижување на децата, бидејќи дел од вработените се во штрајк. Таа вели дека техничкиот персонал помагал, но само кратко, за да може воспитувачките и негувателките кои работат на згрижување на децата да одат до тоалет.

 

Радио Слободна Европа