МакедонијаНаш Избор

За влез во трговските центри нема да требаат сертификати

Комисијата за заразни болести препорачува укинување на сертификатите кои сега се задолжителни за влез во трговските центри, освен во местата каде што се служи храна. Одлуката како што велат се должи поради намалувањето на заразени и хоспитализирани во изминативе четири недели.

„Донесовме еден заклучок, а тоа е да се препорача укинување на сертификатите задолжителни за присуство на моловите, односно каде не е задолжително носење маски. Ова е еден чекор во насока на олеснување на рестрикциите, но секако за следниот развој ќе бидеме многу внимателни, бидејќи не сакаме со нагло отфрлање на сите мерки да постигнеме неочекувани резултати“, рече денеска на прес-конференцијата по состанокот, претседателот на Комисијата Александар Петличковски.

За кафеаните и рестораните сертификатите остануваат, додека за укинување на маските во училиштата не било дискутирано на Комисијата.

 

извор: слободна Европа