ВидеаМагазинНаш Избор

(ВИДЕО) NEWS1 ве носи во Мадрид – откријте ја најмалата палата „ Паласио де Кристал“ или (Кристал Палас)

Во најважниот парк на Мадрид Буен Ретиро во центарот на градот можете да ја откриете најмалата палата: Паласио де Кристал (Кристал Палас).  Станува збор за интересна архитектонска структура беше изградена како изложбен павилјон без специјални технологии од стакло и метал во далечната 1887 година. Паласио де Кристал е единствениот ваков историски споменик на архитектурата во земјата.

Кристалната палата е дизајнирана и изградена во Мадрид од страна на познатиот архитект на времето Рикардо Веласкез Боско за прикажување на егзотични растенија на Филипинските Острови. Тој бил толку инспириран од Лондонскиот Кристал Палас, кој бил изграден во 1851 година. на првата меѓународна изложба што успеа да го изгради својот павилјон за само 5 месеци. Во деветнаесеттиот век, колониите брзо се здобија со независност еден по друг, а Шпанија, како Англија, потребни се нови ресурси за да ја покажат својата величина, која првично беше пронајдена во одржување на мултинационални состаноци од светска класа.

Palacio de cristal е многу невообичаена и убава градба. Во близина на тоа беше мала живородна езерце за водни растенија, во која камени скали се спушта од павилјон. Од водата расте високиот кинески мочуришта, нивните корени целосно скриени под вода. А симпатична фонтана дува од водата со висок поток, а на брегот за романтични фотографии можете да најдете мини водопад. Езерцето стана дом на неколку генерации црно-бели лебеди, патки и дури желки. Дел од палатата се уште се користи како стаклена градина. Колекцијата на растенија се состои од 4 групи микроклима, за секоја специјално опремена посебна просторија со вистинска температура.

Шпанската Кристална палата е уникатна зграда на своето време, комбинирајќи за прв пат современи материјали за не-индустриски цели. Палатата стои на камен темелник, украсен со цигли и керамички плочки. На врвот на фондацијата е метална рамка направена од солени железо и стакло. Единствената три-нивоа зграда фасцинира секој минувач со својот необичен изглед.

Во моментов, кристалната палата на Мадрид е дел од Министерството за култура на Италија, периодично е домаќин на разни изложби (слики на уметници, птичји емисии, лотарии, итн.).