(ВИДЕО) Наумов: Поделбата на светата црква на источна и западна било иницирано во Охрид – Ohrid1
недела, февруари 25, 2024
АктуелноВидеаИнтервјуаНаш изборОхрид

(ВИДЕО) Наумов: Поделбата на светата црква на источна и западна било иницирано во Охрид

Од туристички аспект катедралната црква Св Софија е најрепрезентативниот куптурно историски објект во Македонија и пошироко. Оваа црква има светско значење. градена е од архитекти кои специјално пратени од византискиот император и припаѓа на Константинополскиот градителски стил.

„Св софија е најимпозантнтната архитектура на просторите на Македонија и заслужува огромно внимание. Од Св Софија произлегле една голема плејада на дејци – поглаварите на Охридската архиепископија, па може да се каже дека корени влечи и македонската православна црква. Црквата е изградена во периодот помеѓу 1036 год и 1056 год. за време на архиепископувањето на првиот грчки архиепископ, поставен по првиот македонски архиепископ – Јован Дебранин кој е и основоположниот на Бигорскиот манастир“, раскажува за Охрид 1 доц. д-р Климент Наумов.

Разговорот со доц. д-р Климент Наумов може во целост на го продлесите во продолжение.