АктуелноОхрид

(ВИДЕО) Црква посветена на Свети Димитрија во Велгошти

Црквата била изградена во 1983 година и истата година била осветена од страна на митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј.

Околу 500 метри југоисточно од центарот на Велгошти е месноста “Свети Димитрија” Таму некогаш имало црква посветена на светецот Димитрија. Поради тоа на тоа место во поново време е изградена минијатурна капела. На Митровден Велгоштани и Охриѓани ја посетуваат палат свеќи и носат подароци.

 

 

Ohrid1