АктуелноОхрид

(ФОТО) Црква Свети Димитрија, во непосредна близина на струшкиот пазар

 

Црквата свети Димитрија во Струга, со својата архитектура што ги ткае историјата и верата, стои како стражар на времето. Влегувајќи низ  вратата, тишината те обзема , а светлината што се просветлува низ светиот иконостас те потсеќа на древните молитвеници што го чуваа овој свети простор.

Олтарот, украсен со извонредни икони и светилки, прекрасно се впишува во величествениот амбиент на црквата. Секој детаљ е внимателно изработен, што ја прави оваа црква не само место за верско исповедување, туку и уметничко чудо. Дополнително во средината на црквата има бунар- во кој има света вода и сите верници си полнат од таа вода за здравје.

Светлината што паѓа од сводовите, прави прекрасни игри на боите во секој агол од црквата. Тука, времето стои тивко, и секој посетител има можност да го почувствува духот на миналото, да го допре со срцето светилото на верата што гори во овој свети простор.

Црквата свети Димитрија во Струга, со својата светлост и светост, стои како почит кон верата и културата, и секој кој ги прекрочува праговите и стапува во неа, ги искусува високите чувства на почит и благослов.

 

 

фото Ohrid1