Денес се празнуваат преподобните Зосим и Јаков Тумански, се верува дека нивните мошти лечат – Ohrid1
недела, февруари 25, 2024
Охрид

Денес се празнуваат преподобните Зосим и Јаков Тумански, се верува дека нивните мошти лечат

Српската православна црква и верниците денеска го слават празникот на пречесните Зосим и Јаков Тумански.

 

Во аналите на манастирот Тумане, каде што се чуваат нивните мошти, забележани се многу случаи на чудотворни исцеленија – од рак, леукемија, нечисти сили, бездетност… Светите сè уште им се јавуваат на оние кои горливо им се молат, давајќи мир, благослов. и утеха.

 

За нивен ден во православниот календар е земен 21 август, како датум кога во 1992 година беше усвоена одлуката на Соборот на СПЦ да се вклучат имињата на деветмина Синајци меѓу српските светци, меѓу кои и Зосим Тумански. Го нарекуваат и Зосима Синаит, затоа што припаѓа на група исихасти монаси кои се населиле во Србија во времето на кнезот Лазар.

На истиот датум, 21 август, се празнува нов светител – пречесниот отец Јаков. Иако бил погребан во 1946 година на монашките гробишта во Туман, неодамна била откриена светоста на неговите мошти, а луѓето сè уште им се молат за помош и исцелување. Од 2017 година, кога беше прогласен за светец на редовното заседание на Светиот архиерејски синод, СПЦ го слави како светец – пречесниот Јаков Ново Тумански. За датум на празнувањето е одреден 21 август (8 август според јулијанскиот календар), кога се празнува и Свети Зосим Тумански.

Претходната година при уредувањето на имотот на Мајка Серафима од Згодачица беше пронајдена фотографија од свети Јаков Тумански, која конечно ни донесе сознанија за тоа како навистина изгледал овој светител. Манастирот Тумане секоја година го посетуваат сè поголем број верници, кои тука бараат исцеление молејќи се на Туманските исцелители – Свети Јаков и Свети Зосим.

 

 

 

kurir.rs