АктуелноОхрид

(ФОТО) Возбудливо откритие во Св. Наум!

Возбудливо откритие во Св. Наум!


Два нови видови откриени во волшебните води на изворите кај Св. Наум до Охридското Езеро!
Да ги поздравиме Ancylus naumiensis n. sp., мистериозен вид гастропод тесно поврзан со загадочниот „Ancylus sp. D“ на Албрехт и сор. (2006), претходно забележан во изворите кај Св. Наум и изворот Тушемишта во Албанија.


Но тоа не е се! Се појави сосема нов род – Ohridonaumia n. gen.! Во рамките на овој род со гордост ја претставуваме Ohridonaumia trajanovski n. sp., извонреден вид за разлика од сите други!
Придружете ни се во славењето на ова извонредно научно откритие кое ги открива скриените чуда на нашиот природен свет. Да ги заштитиме и негуваме овие прекрасни суштества и уникатните екосистеми што тие ги нарекуваат дом.

Извор: National Park Galicica