АктуелноНаш изборНаш ИзборОхрид

Прослава на Свети Георгиј Победоносец во Кнежино

Настапи денот на Победоносецот храбар и вљубеникот Господов, Свети Георгиј славниот. Зборови не се доволни за пофалба на поборникот за вистинската и света вера, вера во Вистината, во Воскресението и во Животот наш, во највозљубениот Господ, Бог и Спасител Исус Христос. Го пофали и прослави Бога до крај и со сѐ, а сега Бог го прославува него и на Небото и на Земјата. Изобилни реки од чудеса, исцеленија, заштита и просветленија точи светилото на Црквата, неугасливиот факел на верата и исповедништвото, коњаникот обесмртен.

Кнежинскиот Манастир стана домаќин на денешната прослава во чест на Светиот Великомаченик Георгиј, на кого е посветен и под чија закрила опстојува. Мајка Софија, која особено се потруди за достојна прослава на споменот на Страстотерпецот, не можеше да ја сокрие радоста од пристигнувањето на светите и чесни мошти на Свети Георгиј од Рајчица, кои точеа благодат и го исполнуваа воздухот и душите; а особено од пристигнувањето на нашиот возљубен Старец и Игумен, Епископот Антаниски г. Партениј, врз кого почива секоја наша радост и по чии молитви сите ние се укрепуваме. Тој претстоеше на Светата и Божествена Литургија со што остави силен отпечаток на денешново славје. Всушност, вадејќи ни богатства од својата длабока духовна ризница, пастирски и татковски ги настави своите чеда, при што се покажа неговата свештена љубов и почит кон Светиот Великомаченик Георгиј, денешниот славеник.

 

 

Бигорски манастир