АктуелноОхрид

Порака од ВМРО-ДПМНЕ ОК по повод Денот на македонскиот јазик: Судбината на јазикот е и судбина на народот

Порака од ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид по повод Денот на македонскиот јазик
5 мај 1945 година е ден на озаконувањето на македонската азбука и меѓник во стандардизацијата и кодификацијата на македонскиот јазик.
,,Милоста кон народнијо јазик јет наш долг и наше прао. Није сме должни да милуаме нашијот јазик, зашчо тој јет наш исто така, као шчо ни јет наша таткоината ни”, Крсте П. Мисирков.
Право и должност е да го сакаме, да го негуваме и да го браниме македонскиот јазик, како нешто свето.
Тој е нашето најголемо духовно богатство, зашто судбината на јазикот е и судбина на народот.
Честит 5 Мај – Ден на македонската азбука и на македонскиот јазик во Република Македонија!
Со почит,
Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид