АктуелноОхрид

Oхридската библиотека ја отпочна кампањата меѓу учениците за зачленување и читање лектири

Вчера на Светскиот ден на учителот библиотекарите од НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид ја започнаа промоцијата на библиотечните услуги во основните и средни училишта што ќе се одвива во текот на цел октомври кој е и Месец на книгата.

Првата презентација беше во двете смени меѓу ученици од ЕМУЦ Св. Наум Охридски. Денеска нашите библиотекари се во ООУ „Христо Узунов“ а утре – петок во СОСУ „Кирил и Методиј“ Охрид.

Нашата Библиотека располага со богат фонд на белетристика , но и стручна литература од сите области. Претходниот месец набавивме доволен фонд лектирни изданија за основно и средно образование. Па така основците за само 200 денари годишно ќе можат да читаат задолжителни и слободни лектири.

Членарината за средношколците и студентите но и останатите возрасни читатели е 300 денари годишно.

Библиотеката нуди можност ученици од социјално загрозени семејства да бидат зачленети бесплатно , со потврда од Центарот за социјални работи како доказ дека примаат социјална помош.

 

Библиотека Охрид