АктуелноОхрид

Самостојна изложба на Башки Меџити во Куќата на Робевци

Денеска во 20 часот, во галеријата во Куќата на Робевци, ќе биде отворена самостојната изложба на слики од авторот Башки Меџити. Ќе бидат изложени 20тина дела работени во последната година во техника акрил на платно .
Башким Меџити е роденна 16 јули 1965 година во Гостивар. По завршувањето на средно образование ,,ЦСНО Злате Малакоски – Гостивар 1984/85, во 1986година се запишува на ФакултетзаЛиковна уметноствоПриштина, одсек сликарство во класата на проф. Тахир Емрес, каде што дипломирал во 1991 година. На истиот Универзитет, во 1998 година успешно ги завршува постдипломските студии и се здобил со звање: Магистер по сликарство.
САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ:
2021 – Центар за култура ,, ТрајкоПрокопиев ,, Куманово
2021 – Национална галерија ,, Мала станица ,,, Скопје
2019 година – Галерија Прима центар, Берлин – Германија
2019 година – Gallery MC, Њујорк, САД
2018 – Fellbach-HausSuharekë – Р. наКосово
2018 – Гултивар ,, Култ ’’ Гостивар
2017 – “КИЦ” – Скопје
2017 година – „Културен центар на Република Македонија, Софија – Р Бугарија
2015 – Gallery MC, Њујорк, САД
2009 – Gallery MC, Њујорк, САД
2008 – Отвореностудио, La Cite des Arts, Париз
2008 – Национална галерија на Македонија – ЧифтеАмам, Скопје
2007 – Њујорк, „Културен центар на РепубликаМакедонија
2006 – Центар „Лоја“ Тетово
2005 – “КИЦ” Скопје
2004 – Центар за култура Гостивар
2003 – „ВиаИгнатија“ Гостивар
2002 – К.Галерија, „ла Мираж“ Гостивар
2001 – „Долче Вита“ Гостивар
1998 – „Европа галерија“ Гостивар
-информираат од НУ Завод и Музеј Охрид.