АктуелноОхрид

ОО СДСМ: Градоначалниците од ВМРО ДПМНЕ среќа што имаа квалитетни претходници, па без многу труд можат да си го тераат својот мандат

Градоначалниците од редовите на ВМРО ДПМНЕ среќа што имаа квалитетни претходници кои
беа од редовоте на СДСМ, па без многу труд и залагање можат да си го тераат својот мандат.
Продолжува праксата на реализација на проекти оставени од претходната локална власт.
Градоначалникот Кирил Пецаков деновове се шета низ охридските училишта сечејќи ленти и
фалејќи се со птоекти започнати од градоначалникот Константин Георгиески, а финансиски
поддржани од Светска банка и МОН, се вели во соопштението од ОО СДСМ Охрид.

Во продолжение соопштението го пренесуваме во целост:

За потсетување, активностите кои сега се реализораат во училиштата “Христо Узунов”, “Св.
Климент Охридски” и во истурената паралелка во Лескајца се дел од проектите за енергетска
ефикасност со кои преку Миностетството за финансии се аплицираше за кредит од Светска.
Беше аплицирано и во Јапонската амбасада од каде се добиени еден милион евра за
реконструкција на овие три училишта.

Зафатите во средното економско училиште, се прават со средства кои останаа од блок
дотациите за средно образование. За училиштето Св. “Наум Охридски” добиени се средства за
реконструкција преку МОН. Проектот за реконструкција на внатрешноста и кровот на
охридската гимназија беше целосно завршен во времето на градоначалникот Георгиески. Се
чекаше само согласност од Завод и музеј. Сега на Пецаков му останува само да ја пресечи
лентата и да се пофали со нешто што не го сработил. Да биде иронијата поголема и Законот за
задолжување кај Светска банка за унапредување на основните училишта и Законот за
задолжување кај Светска банка за енергетска ефикасност на општинските институции и
училиштата Пецаков како пратеник и целата опозиција не ги гласаа, а сега ги жнеат нивните
плодови.

Лесно им е на овие градоначалници со таква претходна локална власт, а и со вака одговорна
централна власт. Министерството за образование оваа година за 2% ги зголеми блок
дотациите за основно и средно образование, а изградбата и реконструкцијата на училиштата е
финансирана од буџетот на МОН. За 2022год. зголемени се средствата за следните
потпрограми:

-Изградба на училишни спортски сали во основните училишта, со вкупен износ од 399 милиони
денари, што е за 8,4% повеќе од минатата година.
-Реконструкција на основните училишта, со износ од 260 милиони денари или тоа е
зголемување од 197,5%.
-Енергетски ефикасна рехабилитација на студентските и ученички домови во износ од 257
милиони денари што значи зголемување од 135,8%.
-Реконструкција на средните училишта, во износ од 124 милиони денари, или тоа е
зголемување за 467,5%.
Се прашуваме до кога градоначалникот Пецаков ќе си ги препишува како свои туѓите заслуги и
каде се неговите проекти кои им ги ветуваше на охриѓани, се вели во соопштението од ОО СДСМ Охрид.