АктуелноОхридПоследни Вести

(ФОТО) Пецаков и Лолеска обоија по една дланка како симбол на поддршка и разговараа за поддршката која Општина Охрид ја дава за лицата со ретки болести

По повод месецот на ретки болести, Ги Запознаваме Ретките Болести, денес остварив средба со Гордана Лолеска, претседателка на здружението ,,Ретко е да си редок“, напиша на градоначалникот на Охрид Кирил Пецаков и додаде:

Разговаравме за поддршката која Општина Охрид ја дава за лицата со ретки болести. Годинава за прв пат во општинската програма за социјална и здравствена заштита се воведени стипендии за ученици, студенти, магистранти и докторанти со ретки болести, кои учат и студираат во државни и приватни училишта односно универзитети.

Обоивме по една дланка како симбол на поддршка за 5% од пациентите со ретки болести кои имаат пристап до лекови, со надеж и порака дека наредната година ќе може да се обезбеди пристап до лекови за 10% од лицата со ретки болести.