АктуелноОхрид

Десет месечно бебе е најмладиот читател на охридскста библиотека?

Бебе од едвај 10  месеци е најмладиот читател на охридската библиотека. За ова чудо библиотеката ја информира јавноста денес преку официјално соопштение во кое покрај бебето како најмлад читател, се информира и за најстариот читател, читател на годината – возрасни, Читател на годината-деца, најчитани 5 книги од македонски автори во возрасно одделение, најчитани 5 книги од светски автори во возрасно одделение, најчитани 5 книги од светски автори во детско одделение. Во продолжение ви го пренесуваме соопштението во целост:

– Читател на годината – возрасни:

1. Љубомир Групчев – (150 прочитани книги)
2. Златка Петрушева – (132 прочитани книги)
3. Љупчо Петан – ( 128 прочитани книги)

– Читател на годината-деца:

1.Стефан Трајчески (60 прочитани книги)
2. Анастас Секулоски (52 прочитани книги)
3. Михаела Стефаноска (45 прочитани книги)

– Најмал читател е Павел Ристески ( 21.06.2021)
– Највозрасен читател е Благородна Тасевска – активен член (09.05.1932)

Најчитани 5 книги од македонски автори во возрасно одделение:

1. “Тајната на Алексови” – Наде Стојилковиќ
2. “Сопругата на детективот” – Мирјана Проданова
3. “Ќерката на дрвосечачот” – Наде Стојилковиќ
4. “Плачот на срната” – Срѓан Славенски
5. “Нечесна игра” – Верица Митева

Најчитани 5 книги од светски автори во возрасно одделение:

1. “ Сестрата на сонцето: приказната на Електра” – Лусинда Рајли
2. “Без каење” – Колин Хувер
3. “Улицата на светулките” – Кристин Хана
4. “Верити” – Колин Хувер
5. “Сурова љубов” – Колин Хувер

Најчитани 5 книги од македонски автори во детско одделение:

1.”Девојките на Марко” – Оливера Николова
2.”Големи и мали” – Бошко Смаќоски
3.”Гоце Делчев” – Ванчо Николески
4.”Збунети години” – Велко Неделковски
5.”Шеќерна приказна” – Славко Јаневски

Најчитани 5 книги од светски автори во детско одделение:

1. “Пајажината на Климентина” – Елвин Брунк Вајт
2. “Робинзон Крусо” – Даниел Дефо
3. “Хајди” – Јохана Шпири
4. “Петар Пан” – Метју Џејмс Бари
5. “Том Соер” – Марк Твен