АктуелноОхрид

Говедското поскапено 100 денари, пилешкото 60, јајцата 40 денари

И оваа недела веб сервисот Ценометар.мк беше на терен низ најголемите маркети во Македонија, и покрај најавувањата од Владата и Министерството за финансии, за смрзнати маржи, забележително беше драстично поскапување кај многу производи!

Едни од најдрастично поскапените производи, во најголемите трговски ланци како КАМ, Стокомак, Рамстор, Тинекс и Кипер се следните:

 1. Табла јајца 30/1 поскапена од 172 до 225 денари ! Поскапување од околу 40 денари!
 2. Мало пакување јајца 10/1 – поскапено за 10 денари !
 3. Говедското свежо месо е поскапено за 80 до 100 денари!
 4. Свежо пиле – поскапено од 30 до 60 денари по килограм !
 5. Свеж пилешки стек – поскапен за 30 до 40 денари!
 6. Замрзнати батаци 10 до 20 денари поскапување !
 7. Пивата генерално поскапени за над 10 денари по литар!
 8. Риба ослиќ – поскапена за над 10-15 денари!
 9. Паштета аргета пилешка – поскапена за 2 денари !
 10. Брашното или е повлечено од рафтови или е поскапено за отприлика 10 денари зависно од маркет до маркет!
 11. Маслото за јадење поскапено за 5-10 денари во одредени маркети!
 12. Овошјето и зеленчукот немаа позначителни промени, но го нема на рафтовите!

Оттука, можеме да заклучиме дека ценовната спирала е без контрола ослободена!

Очигледно, армијата државни службеници, ниту сака, ниту може да ги контролира маркетите, кои во стил на воено профитерство, безмилосно ќарат на македонскиот се-потенок домашен буџет!

Користете го Ценометар.мк и заштедете на храна и секојдневни производи!