Груевски кажа каде живее, што прави, со кого се среќава…

Од Македонија заминав многу едноставно, заминав во Аалбанија. Таму се пријави во Унгарската амбасада во Тирана и побарав политички азил. И од таму дојдов во Унгарија… Бев транспортиран поради безедносни причини, истакна екс премиерот Никола Груевски во ексклузивното интервју за Сител телевизија.

Пред речиси повеќе два месеци имам статус на азилант, го побарав поради политичкиот прогон од власта. Властите го разгледаа тоа и донесоа одлука дека постојат доволно докази и причини државата Унгарија да издаде азил заради политички прогон.
Тука немам никакви ограничување и не ми треба обезбедување.

Само првите два дена бев во хотел, ми беше помогнато од пријатели, бев поканет кај нив и така го решив тоа прашање.

Засега не сум почнал ниту да работам, вклучен сум во многу други активности, имам многу состаноци.

Имам многу посети од Македонија. Со луѓе од власта немам контакт. Со сопартијците од раководството немам контакт, но имам со многу пријатели.

Имав полициско обезбедување кога се движев, тие не седеа кај мене. Обезбедувањето доаѓаше наутро кога ќе им се јавев и навечер си одеа. Имаше денови кога сум останувал дома, како и секој нормален човек, и тогаш тие не доаѓаа.

Јас најпрво бев со намера, доколку власта оди до крај, да влезам во затвор. Иако ненамерно, иако со тотално луди пресуди без законска основа. Во последните денови добив информации за моја ликвидација во затворот и тогаш ја променив одлуката. Ја донесов одуката во самиот крај. Добив информација од лица кои беа добро информирани од состојбите внатре во затворот. Имав сериозни сознанија од сигурни лица.

На прашањето како од вашиот дом избегавте , кога знаеме дека ве чуваа , Груевски вели:
„Јас имав полициско обезбедување кога се движам. Немавме куќичка пред зграда да ме чуваат 24 часа. А имало денови кога сум останувал дома , така да не беше чудно да не се јавам“
На прашањето пак дали власта ви помогна при бегството, екс премиеротв вели:
Власта да ми помогне не..
Груевски не откри кој му помогнал при бегството. Тој вели:
„Јас најпрво бев со намера да влезам со затвор. Иако неправедно бев осуден. Се е тоа политички прогон без права основа. Но последните денови добив сознанија за моја ликвидација во затворот. Затоа ја променив одлуката … конечната одлука ја променив постепено“, вели Груевски. Тој не откри од кого ги добил информациите дека сакаат да го ликвидираат.
„Имав серизони сознанија. Неможам тоа да го кажам сега , затоа то неможам тоа да го докажам. Но имав сериозни сознанија“

Зошто унгарија?

Проценив дека станга збор членка на НАТО И ЕУ , и сигура земја, вели Груевски.

На прашањето дали екс премиерот имал контакт со властите од Угарија,Албанија, Црна Гора, тој вели:

„Заминав во Албанија. Од таму во Унгарија со документ од Унгарската амбасада во Тирана. Во Унгарија емигрантските власти да одлучат. Не, не сум разговарал со Орбан. Апслолутно јас еден ден ќе се вратам, јас не сум дојден тука да живеам. Јас ќе се вратам. До полследен момент се борев на суд, но кога видов дека треба да влезам во суд за нешто што не сум виновен, се одлучив да заминм, вели Груевски.

Груевски проговори и за статусите кои ги објави на Фејсбук.Првиот на 13 ноември во кој најави дека барате азил, по што следниот ден беа уапсени неговите соработници Јанакиевски и Божиносвки.

„Првата изјава беше во време кога се носеше законот за двојазичност тиранската платформа. Тогаш напишав, ако јас сум на мета да бидам. Но, што направи Заев, ниту државата ја оставви, и плус испоапсија луѓе без основа. Да секако ако се откажеше од тиранската платформа,, јас би се пријавил да бидам жртва.
Да, тие се ни криви ни должни, а беа уапсени. Власта си испланирала и тие да ги стави во притвор. Списоците за тоа не ги носи судот. Не им се лутам . Луѓето баа во тешка сутуација. Тие се под тежок протисок им се закануваше казна, власта е способна само да врши политички прогон, владеење со страв со уцени.. за дела , реформи, напредок, инвестиции не ги бива.

На прашањето дали и Груевски има влијание врз пратениците како што се зборува за неговиот прв братучед Сашо Мијалков, Груевски вели:

„Јас не сум имал никакво влијание на пратеници, знаете како јас гласав. Јас гласав онака како што верувам дека траба и она што е најдобро за државата. Се зборува дека Мијалков така постапил, но докази нема. Не се мешам во одлуката на партијата. Се трудам на никој начин да не се мешам во одлуките на партијата“, вели тој.

„Заминав во Албанија. Од таму во Унгарија со документ од Унгарската амбасада во Тирана. Во Унгарија емигрантските власти да одлучат. Не, не сум разговарал со Орбан. Апслолутно јас еден ден ќе се вратам, јас не сум дојден тука да живеам. Јас ќе се вратам. До полследен момент се борев на суд, но кога видов дека треба да влезам во суд за нешто што не сум виновен, се одлучив да заминм, вели Груевски.

Груевски проговори и за статусите кои ги објави на Фејсбук.Првиот на 13 ноември во кој најави дека барате азил, по што следниот ден беа уапсени неговите соработници Јанакиевски и Божиносвки.

„Првата изјава беше во време кога се носеше законот за двојазичност тиранската платформа. Тогаш напишав, ако јас сум на мета да бидам. Но, што направи Заев, ниту државата ја оставви, и плус испоапсија луѓе без основа. Да секако ако се откажеше од тиранската платформа,, јас би се пријавил да бидам жртва.
Да, тие се ни криви ни должни, а беа уапсени. Власта си испланирала и тие да ги стави во притвор. Списоците за тоа не ги носи судот. Не им се лутам . Луѓето баа во тешка сутуација. Тие се под тежок протисок им се закануваше казна, власта е способна само да врши политички прогон, владеење со страв со уцени.. за дела , реформи, напредок, инвестиции не ги бива.

На прашањето дали и Груевски има влијание врз пратениците како што се зборува за неговиот прв братучед Сашо Мијалков, Груевски вели:

„Јас не сум имал никакво влијание на пратеници, знаете како јас гласав. Јас гласав онака како што верувам дека траба и она што е најдобро за државата. Се зборува дека Мијалков така постапил, но докази нема. Не се мешам во одлуката на партијата. Се трудам на никој начин да не се мешам во одлуките на партијата“, вели тој.

Екс премиерот проговори и за обвинувањата упате кон него дека е организатор на насилствата кои се случија на 27 април во собранието на Р Македонија. Тој вели:

КОМЕНТАРИ

Екс премиерот проговори и за обвинувањата упате кон него дека е организатор на насилствата кои се случија на 27 април во собранието на Р Македонија. Тој вели:

„Не никогаш не сум организирал такво нешто, ниту преќутно сум одобрил такви нешто.
На прашањeто дали стравува од екстрадиција? Тој вели:

„Ќе оставам на властите. Бев во два наврати да дадам интервју, едното беше 6 часа, другото 2 часа. Тие одлучуваат за тоа прашање. Јас отценив дека го направив она што морав, затоа што нема да дозволам да се изживуваат врз мене.

ПРОВЕРЕТЕ ГО И ОВА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close