(ВИДЕО) Заев: Изгледа тука имате мечка во Одделението за урбанизам !

Бизнисменот Никола Толески кој на јавноста и стана познат како инвеститор во објект во Лагадин, против кој реагираа и организираа протести соседи и невладини организации денес на трибина во Охрид на премиерот Зоран Заев му постави прашање за неговиот проблем. Толески праша:

„Јас сум Толески Никлока, дипломиран градежен инженер и долгогодишен успешен стопанственик. Имам едно прашање со проблемот со т.н. фамозен хотелски комплес во Лагадин. Тоа не е хотелски комплекс туку е обично објектиче за семеен бизнис кој поседува 8 соби и 9 апартмани. Јас благодарение на изготвен проект во договор со странски партнер решив по добивање на правосилно одобрение за градба да градам и притоа ми се присилно наплатени комуналии. Од како го изградив објектот од општина Охрид ми се одзеде одобрението за градба. Причини многу чудни, не сум пријавил навреме почеток на градба. Јас се пожалив во министерство транспорт и врски и од таму се поништува решението на Општина Охрид и им се дава насоки. Сега пред 6 дена се донесе позитивно решение во полза моја и се поништува решението на општина Охрид и се дава напатствие. Прво ви се заблагодарувам што господине премиере неколку пати се обратив кај Вас со смс пораки и не гледајќи го времето ми враќате и ме охрабрувавте и во овој момент ме охрабривте да дојдам и да ве прашам. Сакам само да го доградам овој објект и ако можи да ја фатам сезоната зошто плаќам големи пенали. “ рече Толески.

Додека Никола Толески го поставуваше прашањето во салата се извикуваше името на првиот човек на охридскиот урбанизам Бранко Арнаудов.

Заев на Толески му одговори:

„Чичко Никола за хотелот во Лагадин неколку пати насоки давав и на министерот и го знам проблемот. Неколку пати Транспорт и врски носи позитивна одлука. Разговарав со покоен Јован, сега со другите. Премиерот интервенира оти правото е на ваша страна, министерот интервенира оти правото е на ваша страна. Имате некој мечки вие овде во Охрид во Одделението за урбанизам. Сакам да знаат кој сака нека е , може да прават пркоси, но тие пркоси еден ден ќе завршат. Премиерот е достапен на сите. Тој што прави скриени марифети од позади, не знам со кој причини, ќе излези на површината“ – рече Заев по што во салата повторно се слушаше името Бранко Арнаудов.

„ Не сакам да грешам душа, вие спомнувате имиња. Јас сум држел состаноци и со тој човек и со претходни градоначалници, веројатно и со идни, но треба да знаат сите дека тука сме заради граѓаните. Дури и да пости правно формален аспект, во Одделението за урбанизам, не можи не бива, не бида и најлесн ода биде не. Ќе најдат начин како да биде да ! Затоа што баналноста на одговорот, при дадено одобренеи за градба, при контрола вели не сте информирале. Ако треба ќе ја земам под раце Второстепената комисија и ќе дојдат тука и ќе ја решиме до крај. За да знаат дека мора да се испочитува правото и правдата за граѓаните“ – кажа Заев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close