СЗО: Делта сојот е регистриран во 124 држави

Бројот на земји и територии во кои циркулира позаразниот делта сој на коронавирусот е зголемен за уште седум од 13 јули, па сега е регистриран во 124 земји, објави денеска Светската здравствена организација (СЗО).

Експертите тврдат дека делта варијантата брзо ќе се прошири и ќе ги засени другите соеви, а потоа ќе стане доминантен мутиран вид на ковид во следните години.

СЗО нагласи дека точниот механизам за зголемување на инфективноста на ковид и натаму останува нејасен.

Покрај тоа, СЗО е загрижена за ширењето на сите четири нови видови.

Алфа сојот, откриен во Велика Британија во септември 2020 година, е регистриран во 180 земји до 20 јули.

Бета сојот, откриен во август минатата година во Јужна Африка, е присутен во 130 земји, додека бразилскиот гама сој е регистриран во 78 земји.

 

извор/фото: агенции

Close