Сончев брег – избор број еден за летување на Британците и оваа година

Шеста година по ред градот Сончев брег е прв на листата на најатрактивни летни дестинации за Британците и оваа година. Како најефтина дестинација во Европа британците редовно го посетуваат, соопштуваат медиуми од островот.
Post Office Travel Money ги споредува цените на 20 летни одморалиштето во Европа, и покажува дека во Сончев Брег цените се намалиле покрај нестабилноста на фунтата. Меѓу другите поволни дестинации за британските туристи се Алгарве во Португалија и турското одморалиште Мармарис.

Истражувањето утврдило дека кошница од девет туристички стоки и услуги, меѓу кои ручек и вечера, пијалаци, сончање и др. Во Сончев Брег изнесува 38,86 фунти. Што е за 10,7% помалку од минатата година.

Вечерата за двајца со вино чини околу 22 фунти или околу 1500 денари и ручек за двајца – само над 8 фунти , односно околу 600 денари.  А чаша кафе во овој морски град би Ве чинел само 80 пени, или околу 50 денари.

Пад на цените е забележан и во Алгарве за 16,2%.  Цените во португалскиот одморалиште сепак се најниски во споредба со поморските летувалишта од еврозоната.

Во Мармарис, туристичката кошница  изнесува 59,19 фунти, што е намалување за 8,6% од минатата година. Иако цените во одморалиштето се зголемија за повеќе од 20%, силата на британската фунта против турската лира го надомести растот на цените.

Најголем пад од над 20% на годишна основа е забележан во Лимасол, Кипар.

Во вкупно 14 одморалишта вклучени во листата, цените на туристичките добра и услуги се намалени, покажува британското истражување.

Соренто останува најскапата туристичка дестинација за туристите. Туристичката кошница во градот изнесува 142,94 фунти. Второто место е шпанскиот одморалиште Ибица со 131,72 фунти, а потоа Лисабон со 118,99 фунти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close