Менувачот на легендарното Порше 550 продаден за неверојатни 382.000 долари

Менувачот на легендарниот Порше 550, управуван од актерот Џејмс Дин, беше продаден на аукција за 382.000 долари.

Пред неколку недели се споменуваше во рекламите за продажба преку Bring A Trailer,а  ова е токму менувачот што е опремен со 550 Spider, познат и како „Малиот гад“.

Се продаваше на челична основа со оски, вратило цевки, склопови на сопирачки за тапан и стартер.

Џејмс Дин го возеше славното Порше на ридовите над Лос Анџелес на 30 септември 1955 година, кога беше убиен откако го удри Форд Тудор додека одеше на тркачки состанок.

Уништениот автомобил беше продаден од осигурителната компанија Дин на друг тркач во Јужна Калифорнија, а во одредена фаза менувачот беше одделен од возилото и ставен во складиште со децении.

Продавачот го купи во март 2020 година.

Серискиот број на менувачот потврдува дека тој бил инсталиран во модел Порше 550 Спајдер со број на шасија 550-0055 и број на мотор 90 059, автомобил во сопственост на Џејмс Дин, со адреса на неговиот дом во Шерман Оукс, Калифорнија.

извор/фото:Агенции

Close