(ФОТО) Дебрца верна на традицијата – „Крсти носам, бога молам – господи помилуј“

Дебрца верни на традицијата. На втор ден Велигден и годинава се носе крсти. Луѓето носејќи крсти пропешачија 7 километри низ полињата. Цело време се пееја песни за здравје и берикет: „Крсти носам, бога молам – господи помилуј“.

Годинава за прв пат крсти носеа и девојки.

 

Close