Холандија ја прекина вакцинацијата со „АстраЗенека“ на лица помлади од 60 години по смртта на една жена

Властите во Холандија денес ја прекинаа вакцинацијата со вакцината на „Астразенека“ на лица помлади од 60 години, по смртта на една жена откако била вакцинирана со вакцината, пишува „Ројтерс“. Како резултат на таа одлука, околу 10.000 закажани термини за вакцинација ќе бидат откажани.

„Во Холандија, една жена почина откако беше вакцинирана со ‘астразенека’, таа имаше комбинација на белодробна емболија и мал број на тромбоцити“, објави денеска Центарот за несакани ефекти „Лареб“.

Досега во Холандија, откако биле вакцинирани со „астразенека“, вкупно пет жени на возраст од 25 до 65 години имале тромбоза и низок број на тромбоцити.

Според Центарот „Лареб“ има пет случаи на дадени 400.000 дози вакцини. До тромбоза и низок број на тромбоцити дошло помеѓу 7 и 10 дена по вакцинацијата.

Тромбозата е болест на васкуларниот систем при која доаѓа до згрутчување на крвта и формирање тромб. Белодробна емболија е формирање на тромб во белите дробови.

„Лареб“ наведува дека три жени, вклучувајќи ја и онаа која починала, имале пулмонална емболија, четвртата имала мозочно крвавење, а петтата имала тромбоза на абдоминалната вена.

Извор/фото:Агенции

Close