(ВИДЕО)Kaко изгледа вилата на Тито на Плитвице која ја граделе затвореници од Голи Оток

Една од најубавите вили на Тито за одмор била на Плитвице. Вилата се вика „Извор“ или „Објект 99“. Сигурно ќе се запрашате зошто.Ова име го добиле бидејќи на изгадбата работеле 99 затвореници од Голи Оток кои после тоа мистериозно исчезнале.

Вилата била една од најмодерните за тоа време, со сала за биљард, кино, голема сала за ручек, соба за уживање.Спалната на Тито и Јованка гледала во Плитвичките езера за да можат да уживаат во глетката.

Но, сега вилата се распаѓа и хрватските власти мака мачат да најдат купувач или инвеститор кој ќе ја направи туристичка атракција.

Close