Намирница која прави чудо во организмот!

Не само што е добра за здравјето, туку има и многу малку калории, поради што е одличен сојузник во борбата против вишокот килограми.
На пазарите ја има, чини многу малку и прави чуда за здравјето. Станува збор за ротквица! Оваа храна е неправедно запоставена поради силниот вкус и токму нејзината лутина ја прави толку здрава.
Ротквицата содржи 80-90 проценти вода и многу малку калории. Богата е со масло од синап, гликозиди и органски киселини кои му даваат остар и горчлив вкус. Поради овие состојки, ротквицата е погодна не само за внатрешна употреба, туку и за надворешна употреба.

Помага при болести на зглобовите и ‘рбетот. Можете да направите пире од ротквица или да го исцедите сокот и да го нанесете во форма на компреса на болен зглоб.
Покрај тоа, ротквицата ги содржи двата вида диетални влакна: нерастворливи и растворливи. Нерастворливите диетални влакна ја подобруваат подвижноста (мускулна контракција) на гастроинтестиналниот тракт, со што се спречува запек и стагнација на жолчката. Дури се верува дека ротквицата помага да се отстранат камењата и песокот од бубрезите и жолчното кесе поради присуството на нерастворливи диетални влакна. Колку помалку стагнација на жолчката, толку е помал ризикот од појава на камења. Затоа, ако некое лице има тенденција да создава камења, салата од ротквица ќе биде од голема корист.

Растворливите диетални влакна, особено пектинот кој се наоѓа во ротквицата, влијае на метаболизмот на холестерол и гликоза. Односно, тие придонесуваат за отстранување на вишокот холестерол и гликоза од телото и спречуваат развој на кардиоваскуларни болести и дијабетес.
Кај луѓето кои страдаат од дијабетес или се дебели, ротквицата помага во нормализирање на метаболизмот. Благодарение на фосфолипидите, го намалува нивото на холестерол, спречува развој на таканаречена масна дегенерација на црниот дроб, односно масни наслаги во црниот дроб.

Го намалува притисокот и отокот
Луѓето кои имаат влошување на хронични заболувања – гастроинтестинален тракт (гастритис, чир на желудник и дуоденум), кардиоваскуларни (срцева слабост), воспалителни болести на бубрезите или црниот дроб, не треба да јадат ротквица поради иритирачки ефекти.
Доколку овие болести се „под контрола“, тие се препорачуваат бидејќи, благодарение на изобилството на калиум, ротквицата има диуретично дејство: го намалува крвниот притисок и го намалува отокот. Многу е корисно за проблеми со задржување на водата во организмот, а со тоа и за болести на бубрезите.

Close