СЗО: Смртноста од коронавирус се намали за 20 отсто во изминатата недела

Од 15 до 21 февруари, бројот на заразени со коронавирус во светот се намали за 11 проценти, и смртните случаи – за 20 отсто, во споредба со минатата недела. Ова е шеста последователна недела на опаѓање на морбидитетот, според редовниот епидемиолошки билтен на Светската здравствена организација (СЗО).

Минатата недела се регистрирани 2.457.026 заразени и 66.359 смртни случаи. Заклучно со 21 февруари, во светот имало 110.763.898 заразени и 2.545.331 смртни случаи на пациенти.

Намалувањето на морбидитетот во последната недела е особено забележливо во Америка (за 19%), регионот на Западен Пацифик (со 9%), Европа (со 7%) и Источниот Медитеран (со 7%). Смртноста во овие региони исто така опадна – соодветно за 23%, 6%, 19% и 3%. Намалување на смртноста е регистрирано и во Африка (за 20%) и Југоисточна Азија (за 6%).

Во Америка, повеќе од 1,06 милиони луѓе биле заразени, а повеќе од 34.000 починале за седум дена. Над 939.000 новозаразени и над 24.000 смртни случаи се регистрирани во Европа. На источен Медитеран, лекарите идентификувале повеќе од 181 илјади заразени, а повеќе од 2,4 илјади луѓе починале.

 

Извор/фото:Агенции

Close