Падна италијанската влада

Премиерот Џузепе Конте поднесе оставка, што е негов тактички потег. Тој ќе се обиде да формира нова влада без Матео Ренци и да формира нова коалиција.

Конте минатата недела изгуби апсолутно мнозинство во Сенатот кога помладиот партнер, партијата Италија Вива предводена од поранешниот премиер Матео Ренци, се повлече од коалицијата поради владиното справување со кризата на коронавирусот и економската рецесија.

Обидите да се привлечат центристички и независни сенатори во редовите на коалицијата за пополнување на празнината што ја остави Ренци не вродија  плод, а на Конте не му преостана друго освен да поднесе оставка и да создаде формална кризна влада што ќе му даде повеќе време да пронајде договор.

Се очекува претседателот Серхио Матарела да ја прифати неговата оставка и да одржи брзи консултации со лидерите на партиите за да ја испита политичката клима.

Ако мисли дека Конте би можел да ја добие потребната поддршка за собирање нова администрација, ќе му даде неколку дена да се обиде да го финализира договорот и да формира нов кабинет.

Меѓутоа, ако не успее, Матарела ќе мора да изнесе алтернативен кандидат за кој смета дека е способен да состави одржлива коалиција. Ако сè друго не успее, тој ќе мора да распише избори, две години пред предвидениот рок.

Конте е адвокат кој нема директна политичка припадност, но е близок до најголемата партија во парламентот, Движењето Пет Ѕвезди.

Тој прв пат дојде на власт во 2018 година откако Движењето Пет Ѕвезди формираше неочекувана коалиција со крајно десничарската Лига.

Close