СЗО ги советува бремените жени да не ја примаат вакцината на Модерна, освен ако се навистина загрозени

Светската здравствена организација ги советува бремените жени да не ја примаат вакцината на Модеренa против Ковид-19.

На официјалната веб-страница на Светската здравствена организација, експертите ги ажурираа своите податоци и наведоа дека не препорачуваат употреба на вакцина кај бремени жени.

Само оние кои се изложени на ризик од голема изложеност на вирусот, како што се здравствените работници, треба да ја разгледаат оваа можност, според СЗО.

– Иако бременоста ги става жените во поголем ризик од посериозно заболување, употребата на оваа вакцина кај бремени жени во моментов не се препорачува, освен ако има ризик од голема изложеност (на пр. Здравствени работници), пишува на страната на СЗО.

Претходно, медиумите објавија дека Советодавниот одбор на американската Администрација за храна и лекови (ФДА) забележал дека има специфични несакани ефекти кај луѓето.

Несакани ефекти беа изразени кај неколку учесници во студијата кои имаа козметички интервенции со вметнување на филери во лице.

Close