ЛИДЛ нуди 200 долари на вработените кои ќе примаат вакцина против КОВИД 19

Германскиот ланец на супермаркети Лидл ќе им даде на американските вработени 200 долари дополнителна плата доколку примат вакцина против Ковид-19, соопшти компанијата, станувајќи првиот работодавач што нуди такви стимулации.

Од „Лидл“ изјавија дека скоро осум од 10 вработени планираат да се вакцинираат веднаш штом ќе стане вакцината достапна, според интерно истражување, додавајќи дека работат со државни службеници за да се осигурат дека нејзините работници се приоритет во процесот на дистрибуција.

Ривалот за намирници, Алди, исто така објави своја програма за поттикнување, бидејќи им понуди на американските работници плата до четири часа, доколку изберат да се вакцинираат.

Алди, кој има повеќе од 2.000 продавници низ 37 држави, рече дека ќе ги покрие сите трошоци во врска со администрацијата и ќе им обезбеди на вработените плата од два часа плата, по доза. Компанијата исто така рече дека ќе спроведе клиники за вакцинирање на самото место на нејзиниот магацин и канцелариски места за да се осигури дека вработените имаат „лесен пристап до вакцината“.

Close