Лагард: Економијата во еврозоната ќе се опорави во 2021 година

Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, вчера изјави дека економијата во еврозоната ја чека опоравување оваа година, под услов мерките воведени за сузбивање на пандемијата да бидат укинати до крајот на март, односно вакцинацијата да стане масовна до тогаш.

ЕЦБ во декември објави дека очекува раст на економијата во еврозоната од 3,9 проценти во 2021 година, но само ако заврши пандемијата „Ковид-19“. Веќе во средината на јануари имаше нова епидемија на лица заразени со овој вирус, и толку многу европски земји воведоа построги блокади.

Сепак, „ледената дама“ не губи надеж дека економијата во еврозоната ќе доживее подобри времиња и наведува дека „прогнозите од декември секако се базираат на одредени ограничувања“.

– Би рекла дека проценките на ЕЦБ од минатиот месец се сепак релевантни, во голема мера. Тие се темелат на претпоставката дека ограничувачките мерки ќе останат на сила во првиот квартал – изјави Кристин Лагард, објави Ројтерс.

Close