(ВИДЕО) Полицијата влезе во Вевчани да го спречи карневалот

Вевчанци се обидоа и годинава да останат доследни на традицијата. И покрај забраните за глупирање тие и годинава ги ставија маските. И покрај тоа што вевлчанци се обидоја да го направат дефилето, полицијата ги спречи.

Во моментов полицијата го растура карневалот.

Инспирација за карневалските маски најчесто е политиката, посебно бурната политичка сцена во С. Македонија, но и светски настани.

Инаку Општина Вевчани објави дека се откажува од организирање на концертите на 12- ти и 13- ти јануари за да се спречи масовно собирање поради пандемијатата со Ковид-19. Но, ниту некогаш се мешала, ниту има право да се меша, а најмалку да ја одлага прославата на Свети Василиј.

blob:https://www.facebook.com/c0524e73-2a5d-4f73-9be4-e6090a6faa06

 

Close