Од денеска почнува етапната исплата на декемвриските пензии

Oд денеска почнува етапната исплата на декемвриските пензии. Министерството за труд и социјална политика информира дека пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од коронавирусот.

Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата:

– В понеделник, на 28.12.2020 година исплата на пензии со висина до 11.000 денари;
– Во вторник, на 29.12.2020 година исплата на пензии во висина од 11.001 денари до 14.000 денари;
– В среда, на 30.12.2020 година исплата на пензии во висина од 14.001 денари до 18.000 денари;
– В четврток, на 31.10. 2020 година исплата на пензии во висина над 18.000 денари.

Пензионерите кои користат платежна картичка, поврзана со сметката на која се префрлува пензијата, со парите можат да располагаат од понеделник, 28 декември. Тие можат да ја подигнат пензијата на банкомат, да ги користат средствата за плаќање во трговската мрежа или за електронски плаќања.

 

Close