Слушнете како звучи “Везилка” рецитирана лично од Блаже Конески

Песната „Везилка” важи за една од најубавите и најпознатите песни на нашиот великан Блаже Конески. Речиси и да не постои роден Македонец кој не ги знае на памет овие антологиски стихови. Во продолжение можете да слушнете како звучи „Везилка” рецитирана лично од авторот Конески.

Инаку мотивот на „Везилка” е многу опеаната тажна судбина на целиот македонски народ. Поетот со првите стихови започнува дијалог со старата и искусна везилка од која бара сопатник во потрагата за инспирација, во изнаоѓање на соодветните зборови од кои еден по еден ке го навезе она што се нарекува проста и строга македонска песна.

https://www.youtube.com/watch?v=BDgd3GU4Ldo&feature=emb_logo

 

Close