Бочварски од Охрид најави решавање на дивоградбите на крајбрежјето на Охридското Езеро

Министерството за транспорт и врски следната година ќе ја преземе обврската да го реши крајбрежјето на Охридското езеро преку етапна урбанизација. Се што е во зона на езерото надвор од Генералниот урбанистички план нема да влезе во рамките на новиот Урбанистичкиот план. Со овој чекор ќе решиме голем проблем на општина Охрид, истакна министерот за транспорт и врски Благој Бочварски при денешната работна посета на општина Охрид.

”Имаме заклучок од Владата, во 2021 година министерството за транспорт и врски да предвиди средства за изработка на Урбанистички план за крајбрежјето на Охридското езеро, но само за општина Охрид. Согласно ГУП-от на општиниата, етапно ќе го решаваме проблемот со дивоградбите во крајбрежниот појас на езерото и се што е во зоната на езерото и надов од ГУП-от нема да влезе во тој Урбанистички план. Државата нема да ги преземе плажите, ние само етапно ќе урбанизираме, а тоа значи дека сите нелегални објекти надвор од плановите ќе бидат отстранети, притоа да и дадеме можност на општината во иднина да работи согласно нејзините приоритети”, изјави министерот за транспорт и врски Благој Бочварски.

Министерот Бочварски на средбата со градоначалникот на општина Охрид, Константин Георгиевски, разговараа за урбанизацијата на градот, за препораките на УНЕСКО како и за капиталните проекти што се реализираат во општината како на локално ниво така и со поддршка на централната власт.

Министерот потенцираше дека преку министерството во Охрид се работи на изградба на канализациона и водоводна мрежа, како и рехабилитација на транзитната улица. Преку министерството за транспорт и врски до крај на годината ќе се распиште и јавен повик за рехабилитација на улицата “Македонски Просветители” во вредност од 537 илјади евра.

Градоначалникот Константин Георгиевски ја истакна значајноста на поддршката што ја овозможува Владата и ресорните министерства за решавање на горливите проблеми на општина Охрид, како преку инвестиции во капитални проекти така и во делот на урбанизмот и градежништвото.
На новинарско прашање за дивоградбите во Струга, министерот Бочварски потенцираше дека законите еднакво важат за сите и во рамките на законските прописи секој градоначалник треба да постапува соодветно. Тој најави средби со градоначалниците и решавање на проблемите со дивоградбите

Во рамки на посетата на општина Охрид, министерот Бочварски ја посети и Капетанија на пристаништата и оствари средба со Капетанот Горан Устијаноски, на која се разговараше за тековните проекти за подобрување на езерскиот сообраќај.

Close