Не се препорачуваат лекови кои не се докажани дека помагаат за Ковид-19

Во однос на конкретни препораки за лекување пациенти заболени од Ковид-19 и во однос на користење терапија имаме пристап. Воопшто не се препорачуваат лековите кои не се докажани дека помагаат за ова болест, истакна денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Матичнот лекар, посочи министерот, прави проценка на здравствената состојба индицира одредени анализи, преглед секако и врз основа на состојбата на пациентот препишува терапија.

– До овој момент нема специфична терапија за Ковид-19 никаде во светот. Нема ниту еден лек кој е потврден да биде специфичен за оваа болест. За лекот „Фавипиравир” се водат близу 30 студии во светот. Лекот „ремдесивирот” е неспецифичен за оваа болест, но има одредени докази дека влијае на скратување на периодот на хоспитализација, не на преживување. Во смисла на тоа целокупната терапија се препишува и за тоа матичните лекари имаат насоки согласно состојбата, клиничката слика, прегледите, а доколку се укаже или се индицира потреба пациентите се упатуваат во болниците, рече Филипче на прес-конференција.

Close